TNO start pilotlijn voor solar op Brainport Industries

TNO start een pilotlijn voor pv-halffabrikaten op Brainport Industries Campus (BIC). Met behulp van deze halffabrikaten worden diverse zonneproducten in samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkeld en geproduceerd. De pilotlijn levert rollen of sheets met fotovoltaisch materiaal, die een fabrikant vervolgens kan verwerken in bijvoorbeeld
geveldelen of dakpannen. De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO is een
onafhankelijke onderzoeksorganisatie. Wij verbinden mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken.

Volgens Peter Toonssen, business developer bij TNO, krijgt zijn team op BIC de ruimte en de voorzieningen die passen bij de mechanische productielijn die nodig is voor de doorontwikkeling van de zonneproducten. “We kunnen hier zowel de ontwikkeling en pilotproductie laten plaatsvinden, als bezoekers ontvangen en kantooractiviteiten ontplooien.
Ideaal voor het stadium waarin onze groep zich momenteel bevindt.” TNO richt zich op onder meer op zonne-energie in de breedste zin van het woord. Er zijn twee vestigingen die hier onderzoek naar doen, in Petten en Eindhoven. Een deel van het Eindhovense team, dat werkt vanuit Solliance op de High Tech Campus, zal in 2022 werkzaam zijn op BIC. Er is nu al randapparatuur geplaatst, halverwege het jaar komt daar dan de complete inrichting bij.

Zodra deze marktrijp zijn kunnen wij bestaande bedrijven helpen bij de uitvoering van de eerste fase van hun
productieproces. Daarnaast ontstaan er vanuit TNO-activiteiten geregeld spinoffs die zelfstandig verder gaan.” Beide opties zijn voor de nieuwe productielijn in beeld, zegt Toonssen.

Toonssen verwacht bij de vervolgstappen veel van het ecosysteem rond BIC, zowel om daarmee TNO sterker te maken als om een dienst te kunnen leveren aan de overige bedrijven die zich daar al gevestigd hebben. Ook voor Ferdinand Gremmen, directeur SDK Vastgoed (VolkerWessels), is dat een perspectief waar hij naar uitkijkt. “De komst van zo’n
toonaangevend kennisinstituut als TNO is vanzelfsprekend een belangrijke toevoeging aan ons ecosysteem. Zij gaan ongetwijfeld een rol spelen in onze verdere ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven