Eindhoven airport gids

Eindhoven Airport is een luchthaven die 4 NM(7.4 km; 4.6 mi) ten westen van Eindhoven, Nederland ligt. In termen van het aantal passagiers is het de tweede grootste luchthaven in Nederland, met 4,3 miljoen passagiers in 2015 (ruim achter Schiphol, dat meer dan 58 miljoen passagiers bedient). De luchthaven wordt gebruikt door zowel civiel als militair verkeer.

Vliegbestemmingen vanaf Eindhoven

Vanaf Eindhoven Airport zijn er meer dan 70 bestemmingen beschikbaar met een vliegverbinding. Deze bestemmingen liggen binnen 25 landen waardoor Eindhoven Airport een luchthaven is met een directe verbinding naar vele landen binnen Europa en ook Egypte, Marokko en Turkije. Voor reizen verder weg van Nederland is een vertrek vanaf Eindhoven Airport nog niet beschikbaar. Echter, als groeiende luchthaven kan Eindhoven Airport in de nabije toekomst meer bestemmingen aanbieden. Met alle vakantiebestemmingen in de buurt van Nederland binnen handbereik vanaf het vliegveld, kan Eindhoven Airport in al uw vakantiebehoeften voorzien.

Hoeveel vliegbewegingen zijn er in 2022-2023?

In 2022 verwerkt Eindhoven Airport 40.250 vliegbewegingen. Vorig jaar waren dat er 21.700. Hierdoor stijgen de vliegbewegingen in 2022 met 85% ten opzichte van 2021. In 2022 zijn er vluchten naar 87 bestemmingen. Dit is een stijging van acht bestemmingen ten opzichte van 2021. Het aantal passagiers in 2022 komt uit op 6,3 miljoen (2021: 2,7 miljoen). Dit betekent in 2022 133% meer passagiers dan in 2021. De nettowinst in 2022 bedraagt ​​EUR 18 miljoen (2021: EUR -2,2 miljoen). In 2022 stegen de opbrengsten van Eindhoven Airport met 123% tot EUR 80 miljoen (2021: EUR 35 miljoen). Dit komt vooral door een forse stijging van het aantal passagiers en vliegbewegingen na de eerste maanden.

Heeft de luchthaven een eigen hotel?

Tulip Inn Eindhoven Airport is een modern en elegant 3-sterren hotel met een schitterende ligging. Dit hotel bevindt zich in de terminal van Eindhoven Airport, waardoor het een handige rustplaats is tussen vluchten door of voor vroege vluchten. Met meer dan 120 kamers, een moderne fitnessruimte, een bar, een restaurant en geplande evenementen is Tulip Inn Eindhoven Airport een absolute aanrader.

Wat is het adres van vliegveld Eindhoven?

Adres:
Luchthavenweg 27
5657 EA, Eindhoven

Telefoon: +31 40 3030615
Reservering: 0800-3100 013

Waar kan ik bij de luchthaven parkeren?

Eindhoven Airport biedt verschillende mogelijkheden om uw auto te parkeren. Direct voor de luchthaven bevindt zich P1. De eerste 15 minuten parkeren in P1 zijn gratis, aangezien dit parkeerterrein bedoeld is voor het kiss and ride gedeelte van de luchthaven. Voor een langere parkeerplek heeft Eindhoven Airport P3, P4 en P5. P3, P4 en P5 liggen allemaal op loopafstand van het vliegveld (300-400m) en bieden voldoende ruimte om te parkeren.

Om een parkeerplaats te reserveren bij Eindhoven Airport gaat u naar

Openbaar Vervoer naar Eindhoven Airport

Er is nog geen mogelijkheid om met de trein naar Eindhoven Airport te reizen, in de niet zo verre toekomst zal het mogelijk zijn om met de trein naar het vliegveld te reizen. De bussen 400 en 401 hebben een route van Station Eindhoven naar Eindhoven Airport en vice versa waar regelmatig bussen vertrekken. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze rubriek Openbaar Vervoer.

Geschiedenis welschap

Het vliegveld werd in 1932 gesticht als een grasstrip onder de naam Vliegveld Welschap. In 1939 werd het vliegveld aangekocht voor gebruik door de luchtmacht, omdat de vrees voor een militair conflict met Duitsland toenam. Het vliegveld werd tijdens de Slag om Nederland snel veroverd door de Duitse strijdkrachten en door hen hergebruikt onder de naam Fliegerhorst Eindhoven. Het vliegveld werd door de Duitsers uitgebreid en verbeterd. Er werden drie verharde startbanen en talrijke hangars en ondersteunende gebouwen gebouwd. Het vliegveld werd veroverd door Amerikaanse parachutisten tijdens Operatie Market Garden. De schade aan het vliegveld werd hersteld en het vliegveld werd hergebruikt als een Advanced Landing Ground door zowel Amerikaanse als Britse troepen onder de aanduiding B-78.

history-eindhoven-airport-1934

In 1952 werd het vliegveld teruggegeven aan de Koninklijke Luchtmacht. Het was de thuisbasis van de Republic F-84G Thunderjet, Republic F-84F Thunderstreak, Northrop NF-5A/B en tenslotte de General Dynamics F-16A/B Fighting Falcon. 316 Squadron vloog met de F-16 en werd in april 1994 geïnactiveerd.

Terminal 1984

In 1984 werd een terminalgebouw voor het civiele luchtverkeer gebouwd, naar een ontwerp van Leo de Bever. Na het einde van de Koude Oorlog werd Eindhoven omgevormd tot een militaire transportbasis. Aanvankelijk werden er F27-300M Troopship vliegtuigen gestationeerd. In de loop der jaren werden Fokker 50, Fokker 60, McDonnell Douglas KC-10, Lockheed C-130 Hercules en Gulfstream IV vliegtuigen op de vliegbasis gestationeerd. De Fokker vliegtuigen zijn met pensioen.

Aan de civiele kant is de luchthaven blijven groeien en is nu de op één na grootste luchthaven van Nederland. Om dit op te vangen is begin 2012 begonnen met de verdere uitbreiding van Eindhoven airport. Er is nu een Tulip Inn Hotel met 120 kamers. Vanaf 1 juli 2007 is Eindhoven de vestigingsplaats van het Movement Coordination Centre Europe (MCCE), een fusie van het voormalige European Airlift Centre (EAC), opgericht door de European Air Group, en het Sealift Coordination Centre (SCC). Het MCCE is een niet-NAVO/niet-Europese militaire organisatie. Het MCCE is een organisatie die openstaat voor alle regeringen waarvan het lidmaatschap door alle andere deelnemende naties wordt aanvaard, geregeld bij een specifieke juridische technische overeenkomst. De opdracht van het MCCE bestaat erin het gebruik van luchtvervoer, oppervlaktevervoer (over zee en over land) en AAR-capaciteit (Air-to-Air Refuelling) tussen de deelnemende landen te coördineren en aldus de algemene efficiëntie van het gebruik van in eigendom zijnde of geleasede middelen van de nationale militaire organisaties te verbeteren. Het centrum zal zich vooral richten op strategische bewegingen, maar operationele en tactische bewegingen niet uitsluiten. Vanaf september 2010 biedt Eindhoven Airport ook onderdak aan het European Air Transport Command, dat bestaat uit zes Europese naties die luchtmilitaire middelen delen in één operationeel commando.

Locatien Luchthaven Eindhoven

Eindhoven Airport ligt vlak bij de snelweg A2, die directe verbindingen biedt met het westen en zuiden van het land, waaronder de steden Amsterdam, Utrecht en Maastricht. De luchthaven wordt ook bediend door twee van de Eindhovense buslijnen.

Lijn 400 is een pendelbuslijn die de luchthaven verbindt met het hoofdstation. De frequentie varieert van twee keer per uur ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg tot vier keer per uur overdag. Lijn 401 is een snelle buslijn (zie: Phileas) die de luchthaven verbindt met het stadscentrum van Eindhoven en het centraal station. De frequentie varieert van twee keer per uur ’s avonds laat tot acht keer per uur overdag. Lijn 145 verbindt station Best en de stad Best met Eindhoven Airport. Lijn 103 verbindt het station Eindhoven via het noordelijke stadsdeel Woensel met de luchthaven en verbindt de luchthaven met de stad Veldhoven.

Scroll naar boven