Mark Groenen nieuwe Stadsschrijver van Eindhoven

Mark Groenen mag zich de komende twee jaar Stadsschrijver van Eindhoven noemen. Donderdagavond 25 maart werd zijn verhaal ‘Columbia’ verkozen tot beste verhaal uit de in totaal 49 inzendingen. Hij wint een geldbedrag van 500 euro, een coachingsmiddag van schrijfster Manon Uphoff, een publicatie van het verhaal en plaatsing in FRITS Magazine.

Mark Groenen was al eerder genomineerd voor deze prijs, net als de andere twee genomineerden: Rutger van Eijken en Rosa (pseudoniem). Het verhaal van Rutger heeft de titel ‘Gemarineerde kip’ en van Rosa ‘Geboren in vrijheid’.
Coronaproof uitreiking
Door de coronamaatregelen was de prijsuitreiking anders dan voorgaande jaren. In Studio 040 mocht een klein groepje samenkomen en het thuisfront kon de uitreiking volgen via de livestream op YouTube. Geen feestje naderhand, maar nog steeds een feestelijke en spannende avond voor de genomineerden.
De avond werd gepresenteerd door Anemoon Langenhoff en de fragmenten werden voorgedragen door Stadsdichter Iris Penning. Daarnaast werd de korte film getoond die studenten van het Sint Lucas gemaakt hadden van het winnende verhaal.

Juryrapport
Uit het juryrapport: “Dit verhaal viel op door de bijzondere insteek. Grootse abstracte begrippen als vrijheid en de dood kregen een lichaam en een ziel, werden gepersonifieerd. De dialoog tussen Columbia en Magere Hein wordt soepel afgewisseld door persoonlijke bevrijdingsverhalen. Alles komt logischerwijs samen en de uitvaart is tevens een voorbode voor het bijzondere jaar 2020. Het verhaal verraste, ontroerde, sleepte ons mee en liet ons niet meer los.”
In de jury zaten Manon Uphoff (Schrijver en scenarist, tevens voorzitter), Ad van den Kieboom (Redacteur Uitgeverij De Geus), Jan Verhagen (Directeur Boekhandel Van Piere) en Anja Frieling (Schrijver en winnaar vorige editie).

De verhalen worden altijd geanonimiseerd voordat ze worden beoordeeld. Het is daarom extra bijzonder dat alle drie de genomineerden van dit jaar ook al eens genomineerd waren. Er werd een extra moment stil gestaan bij Rosa, die voor de vierde keer genomineerd was.
Ontstaan Prijs voor Eindhovens Schrijftalent
Boekhandel Van Piere, Natlab, de Bibliotheek Eindhoven en Coöperatie DELA zijn overtuigd dat er in de stad talent aanwezig is dat het verdient om gestimuleerd en ontdekt te worden. Omdat de stad op dat moment geen stimuleringsprijs kende, hebben zij in 2016 gezamenlijk het initiatief genomen voor de ‘Prijs voor Eindhovens schrijftalent’. Eerder werd de prijs jaarlijks toegekend, nu tweejaarlijks, afgewisseld met de Stadsdichter verkiezing. De naam is daarom veranderd naar de Stadsschrijver van Eindhoven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven